Jumat, 15 Mei 2026

Kunci Jawaban

Kunci Jawaban Bahasa Sunda Kelas 10 SMA/MA Semester 2 Kurikulum 2013

Artikel ini memuat soal dan kunci jawaban Bahasa Sunda kelas 10 SMA/MA Semester 2 yang mengacu pada Kurikulum 2013 (K13).

Tayang:
Penulis: Rita Lismini | Editor: Kartika Aditia
TribunBengkulu.com
Ilustrasi Soal dan Kunci Jawaban. Kunci Jawaban Bahasa Sunda Kelas 10 SMA/MA Semester 2 Kurikulum 2013 

B. I

C. U

D. E

E. O

Jawaban: A

6. Sateuacana taun 1740, Cipanas mangrupakeun Cantilan ti dayeuh Cigadung. Cipanas anu mangrupakeun Cantilan ti Cigadung ngagaduhan kahayang nya éta ngatur pamaréntahan sorangan. Alésanana élmu anu dipiboga ku tokoh-tokoh masyarakar di dayeuh Cigadung sarua jeung anu dipiboga di daérah Cantilan

Téks di luhur ka asup kana wangun …

A. Puisi

B. Guneman

C. Carita Babad

D. Prosa

E. Biantara

Jawaban: D

7. Kira-kira dina abad ka-16 Masehi di wéwéngkon Maja Kidul aya hiji pilemburan dekeut sisi walungan Cilongkrang. Harita mah walungan Cilongkrang téh estu jadi tempat pangjugjugan balaréa, sabab salian ti caina canembrang herang turta beresih ogé kasohor loba laukan, kayaning lauk beunteur, tawés, jeung pangpangna panglobana mah nyaéta lauk hurang.

Téks di luhur ka asup kana wangun …

A. Puisi

B. Guneman

C. Carita Babad

D. Prosa

E. Biantara

Jawaban: D

8. Aksara Na ditmbah rarangkén panghulu + panglayar, sorana jadi …

A. Ning

B. Nir

C. Nri

D. Nih

E. Nik

Jawaban:B

9. Aksara Sunda anu asup dina kurikulum SMA/SMK, nyaéta …

A. Arab Pegon

B. Hindu-Budha

C. Palawa

D. Kaganga

E. Cacarakan

Jawaban:D

10. Terus ngubrak ngabrik tamu nu aya anu nuju caralik. Geus pasti nimbulkeun kaributan jeung papaseaan. Nu ngakibatkeun kampung éta katelah jadi kampung Cipanas. Saur para karuhun baheula, di dayeuh Cantilan aya sumber cai panas, tapi dugi ka ayeuna dayeuh cigadung teh ngarana baé Cipanas.

Cantilan anu karamat nepi ka ayeuna di nagranan “Rama Ketib”lamun aya budak badé disunat sok dipaké ngembang. Jeung aya baru nu sok dipaké tatapa atawa tempat karumpulna tokoh-tokoh masyarakat. Dina taun 1980 Cipanas digentos namina janten “Sukamulya”.

Unsur dongéng anu kapanggih tina tingkesan carita babad di luhur nyaéta …

A. Terus ngubrak ngabrik tamu nu aya anu nuju caralik
B. Saur para karuhun baheula, di dayeuh Cantilan aya sumber cai panas
C. Nu ngakibatkeun kampung eta katelah jadi kampung Cipanas
D. Dina taun 1980 Cipanas digentos namina janten “Sukamulya
E. Cantilan anu karamat nepi ka ayeuna di ngaranan “Rama Ketib”lamun aya budak badé disunat sok dipaké ngembang. tempatna ngahyang Karuhun eta wewengkon

Jawaban: E

11. Carita babad téh sarua jiga nulis sajarah sanajan mindeng kaselapan bagaian-bagian anu sifatna rékaan anu teu acan ka uji sacara ilmiah.

Kecap anu di gurat handapan méh sarua artina jeung …
A. Jieunan

B. Barang Jieun

C. Teu Bener

D. Teu Kaharti

E. Goréng

Jawaban: A

Baca juga: Kunci Jawaban Soal IPS Kelas 9 SMP/MTs Semester 1 Halaman 59, 60, dan 61 Kurikulum 2013

12. Aksara JA ditambah rarangkén panyecek, sorana jadi …

A. Jak

B. Jra

C. Jar

D. Jah

E. Jang

Jawaban:E

13. Aksara SA ditambah rarangkén pangwisad, sorana jadi …

A. Sang

B. Sah

C. Sak

D. Sar

E. Sra

Jawaban: B

14. (1) Tokoh carita indit lalampahan (diusir, dibuang, néangan élmu, néangan jodo)

(2) Tokoh carita meunang cocoba, halangan harungan (begal, sato galak, musibah)

(3) Tokoh carita meunang pitulung

(4) Tokoh carita hasil ngahontal pamaksudan

(5) Tokoh carita mulang deui ka nagara, pinangggih jeung kabagjaan

Runtuyan Galur Carita Babad anu bener, nyaéta …

A. 1-3-2-4-5

B. 1-2-4-3-5

C. 1-2-3-4-5

D. 2-3-1-4-5

E. 2-1-3-5-4

Jawaban: C

15. Ari Aki jeung Nini Gedé anu ngalalakon dina “Sajarah Cijulang”, lanceuk pangedéna nya éta Jang Langas, urang Kedung randu, ayeuna éta tempat aya kénéh, jadi ngaran hiji désa di Kacamatan Patikraja Kabupatén Banyumas.

Kecap anu di gurat handapan, kaasup unsur carita babad, nyaéta …
A. Unsur Dongéng
B. Unsur Sajarah
C. Palaku
D. Latar
E. Tema

Jawaban: C

Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Sunda Kelas 8 SMP/MTs Kurikulum Merdeka: Naon ari nu dimaksud rumpaka teh

16. Gabungan dua konsonan ataa leuwih anu diucapkeun babarengan tur sawaktu dina hiji engang, bari teu kaselapan ku vokal ngarana .....

A. vokal
B. benter
C. kluster
D. konsonan
E. rajekan

Jawaban: E

17. Aya tilu jenis tata basa, nyaeta kasar, lemes jeung .....

A. Loma
B. Leuleus
C. Resmi
D. Sopan
E. Teu resmi

Jawaban : A

18. Kekayaan budaya daerah merupakan kekayaan bangsa. Kecap kekayaan ditarjamahkeun kana basa Sunda nyaeta .....

A. Kabeungharan
B. Bogaanna
C. Kakayaan
D.Harta
E. Kabogaan

Jawaban : A

19. Unsur-unsur anu kudu aya dina laporan kagiatan teh nyaeta 5 W + 1 H.
How dina basa Sunda hartina .....

A. Naon
B. Saha
C. Iraha
D. Kumaha
E. Naha

Jawaban : D

20. Dihandap ieu anu mangrupa conto kalimat sifat nyaeta

A. Cahya anak katilu
B. Riyana mah baguer pisan
C. Dani meuli oncom di pasar
D. Bapa maca koran di luar

Jawaban: B

21. Laporan kagiatan anu ditulisna make struktur anu kaku, biasana aya dina .....

A. makalah
B. koran
C. berita TV
D. siaran radio
E. youtube

Jawaban : A

22. Maksud panyinglar sungkawa manah dina kawih Bandung Lembang” di luhur nyaeta

A. Pikeun ngalengitkeun rasa sedih
B. Pikeun nambahan kabingung
C. Pikeun ngubaran hate
D. Pikeun panyingkahan masalah

Jawaban: A

23. Manuk Kanari teh teu ngoceh ti kamari Kecap ti kamari miboga fungsi kalimah salaku..

A. Jejer
B. Caritaan
C. Katerangan
D. Udangan

Jawaban: C

24. Nu mangrupa kalimat salancar jembar nyaeta

A. Dino keur ngadu kaleci
B. Reza meuli bola dipasar
C. Udin geus hudang
D. Bapa abdi sok ulin

Jawaban: B

25. Pangeran Kornel katelah pahlawan anu asalna ti tatar Sunda. Katelah hartina . . .

A. Ngatur

Baca juga: Kunci Jawaban PKN Kelas 10 SMA Semester 1 Halaman 33, 34, dan 37 Kurikulum Merdeka


B. Kahosor
C. Mingpin
D. Lantaran

Jawaban: B

26. Nanya nembal, atawa ngajawab dina guneman kudu make kalimah nu jentre jeung sopan sangkan ..... tur hade katarimana ku jalma nu di ajak nyarita.

A. kapake
B. kapuji
C. kaharti
D. kataji
E. kadenge

Jawaban : C

Disclaimer : Artikel ini hanya ditujukan kepada orang tua untuk memandu proses belajar anak. Sebelum melihat kunci jawaban, siswa harus terlebih dahulu menjawabnya sendiri, setelah itu gunakan artikel ini untuk mengoreksi hasil pekerjaan siswa.

 

Halaman 4/4
Rekomendasi untuk Anda

Ikuti kami di

Berita Terkini

© 2026 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved